ییلاق سوباتان (به زبان تالشی: سووتون) از جاهای دیدنی تالش است و در شمال غرب شهرستان تالش قرار دارد. این ییلاق پوشیده از چمنزار و گلزار و مملو از چشمههای گوارا و دامها و اسبهایی است که به این طرف و آنطرف میروند. کلبههای قدیمی با پنجرههای چوبیشان منظره بینظیری به وجود آوردهاند که تصور چنین منطقهی بکری در ایران، شاید دور از ذهن باشد. روستایی در ایران که در آن خبری از دکل برق و آنتنهای موبایل و آلودگی صوتی نیست. همیشه سفر میخواهد شما را در سفری کوتاه به این ییلاق خوشآب و هوا ببرد که در طول بهار و تابستان، یکی از بهترین مقاصد گردشگری گیلان به حساب میآید.
سوباتان کجاست؟
حتماً اکثر شما نام منطقه تالش را شنیده اید. در ارتفاعات تالش، روستایی به نام «سوباتان» وجود دارد که مرتفع ترین روستا و ییلاق منطقه است و در 22 کیلومتری لیسار در تالش و در استان گیلان است. سوباتان که در زبان تالشی به آن سووتون هم میگویند در شمال غرب شهرستان تالش واقع شده است. سوباتان در منطقهای جغرافیایی واقع شده که حتی در فصول گرم سال آب و هوای بسیار خنکی دارد. این ییلاق در بهار و تابستان یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری برای دوست داران طبیعتگردی است.
ییلاق سوباتان در فصول گرم سال پوشیده از چمن، گلهای فراموشم نکن است. سوباتان به معنی محلی که آب در آن فرو می رود است. در این فصل این منطقه پر از گل های وحشی است و زمین یکپارچه سبز و قرمز و زرد و بنفش است. اسبها و دامهای محلیها در چراگاههای اطراف مشغول هستند و چشمانداز بی نظیری را میتوانید ببینید. سوباتان، روستایی که در آن خبری از دکل برق و آنتنهای موبایل و آلودگی صوتی نیست.
چطور به سوباتان برویم؟
دو مسیر که برای رسیدن به این روستا از استان گیلان پیشنهاد می شود. مسیر اول پیاده روی ۲۲ کیلومتری از لیسار است. قبل از رسیدن به لیسار ابتدا باید به رشت برسید. رودخانه خروشان لیسار و طبیعت سرسبز و جنگلی از جاذبههای این مسیر می باشد. پیشنهاد می کنیم اگر حرفهای نیستید و یا کودک زیر هفت سال به همراه دارید از این مسیر استفاده نکنید.
مسیر دوم از سمت هشت پر به سمت جاده اقاولر است ، استفاده از خودروی سواری تا چند کیلومتر ابتدایی مسیر می باشد و سپس می توانید در نیسانهایی که برای این مسیر در نظر گرفته شدند استفاده کنید.
زمان مناسب برای سفر
کوهپیمایی در مسیر دریاچه نئور تا سوباتان بسیار پرطرفدار است و گردشگران بسیاری برای رسیدن زمان مناسب سفر سوباتان و این کوهپیمایی لحظه شماری میکنند. فصل مناسب سفر به ییلاق سوباتان بهار تابستان است. اگر دقیقتر بخواهیم بگوییم اواسط بهار یعنی از هفته سوم اردیبهشت بهترین زمان سفر به سوباتان آغاز میشود. برای تماشای دشتهای وسیع و پر گل حتما در فصل بهار به سوباتان سفر کنید.
اما سوباتان نه تنها در بهار بلکه در تابستان و حتی زمستان مقصد گردشگری بسیاری از طبیعت گردهاست. البته در زمستان پیمایش مسیر کوهپیمایی از دریاچه نئور تا ییلاق سوباتان دشوار است و مسیر برفی و یخ زده است اما زیبایی، بکر بودن منطقه و چشم انداز همراه با مه و فضای ابری ارتفاعات سوباتان هر گردشگری را برای سفر به آن در تمام فصول سال وسوسه میکند.
مطالب خواندنی دیگر
: بازار وکیل شیرازجاذبه های گردشگری سوباتان
اگر به سوباتان سفر کردید، از دیگر جاهای دیدنی تالش که در اطراف این منطقه قرار دارند هم دیدن کنید. جاذبههایی که هر یک در نوع خود زیبا و منحصر به فرد هستند. بازارچه سنتی سوباتان، آبشار ماهار واقع در روستای ماهار، سیاه چادرهای عشایری اطراف سوباتان، چمنزار وسیع بیدهدشت (اسبهای وحشی در آن اینسو و آنسو میدوند)، باغداگول (معروف به بهشت گلها)، صخره گنجنامه (برای تماشای طلوع و غروب خورشید) و… از جمله جاذبههای ییلاق سوباتان هستند.
بازدیدی هم از گوری دره داشته باشید که بهخاطر گورستانهای هفت هزار سالهاش، از جاهای دیدنی سوباتان است. در ادامه به اختصار به تعدادی از جاذبههای معروف سوباتان اشاره میکنیم تا بازدید از آنها را نیز در برنامهی سفر خود بگنجانید.
دریاچه نئور سوباتان کجاست؟
دریاچه نئور در غرب ییلاق سوباتان و در ارتفاع ۲۵۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته و مابین شهرستان تالش و خلخال و در مرز بین استان گیلان و اردبیل واقع شده است. نئور مرتفع ترین دریاچه یخچالی بازمانده از دوران باستان به شمار میرود.
برای اینکه از سوباتان به دریاچه نئور بروید، باید حدود ۲۰ کیلومتر پیاده روی کنید یا با نیسانهای محلی خود را به این دریاچه برسانید. دور تا دور دریاچه محل کمپ گردشگران است و افراد از نقاط دور و نزدیک برای دیدن طبیعتی زیبا و بکر، خود را به این منطقه میرسانند. اگر به ماهیگیری علاقمند هستید، میتوانید در دریاچه نئور قزل آلای رنگین کمانی بگیرید.
چشمه های آب طبیعی سوباتان
سوباتان نیز همچون اکثر ییلاقات ایران دارای چشمههای آب طبیعی است که آب خنک و گوارای آنها در فصول گرم سال، یکی از عوامل جذب گردشگران به حساب میآید. از چشمههای آب سوباتان میتوان به سید بلاغی، نظیری بلاغی، نومندان بلاغی، ورزان بلاغی، ساری بلاغ، چشمه کلیه سویی با خاصیت درمانی برای بیماریهای کلیوی و… اشاره کرد.
ییلاق شکردشت
با توجه به اینکه فاصله بین ییلاق شکردشت تا سوباتان حدود هفت کیلومتر است، در عرض چند دقیقه میتوانید یکی دیگر از جاذبههای طبیعی تالش را به نظاره بنشینید. شکردشت که به آن شکردشت سوباتان نیز میگویند، به دشتهای شقایقش معروف است که با خلق منظرهای زیبا، حیرت و شگفتی گردشگران را در پی دارند. علاوه بر این، به دلیل کوهستانی بودن این منطقه، دریایی از ابر در ارتفاعات سرسبز آن، زیر پای شما شکل میگیرد که احساس قدم زدن روی ابرها را در گردشگران القا میکند.
مطالب خواندنی دیگر
: تلگرافخانه چابهارپارک جنگلی آلچاق
پارک طبیعی جنگلی آلچالق که در ضلع شرقی سوباتان واقع شده، دارای بوتههای کم ارتفاع و پرپشت درختچههای آلوچه، سیب کال و قره گیله است و در میان این درختچهها، چمنزار سبز و وسیعی قرار دارد که بسیار زیبا و دیدنی است.
آبشار ورزان
پارک طبیعی جنگلی آلچالق که در ضلع شرقی سوباتان واقع شده، دارای بوتههای کمارتفاع و پرپشت درختچههای آلوچه، سیب کال و قره گیله است و در میان این درختچهها، چمنزار سبز و وسیعی قرار دارد که بسیار زیبا و دیدنی است.
غارگنج خانه
غار سوباتان در ضلع شمال شرقی منطقه بکر و سرسبز سوباتان واقع شده که به گنجخانه معروف است. برای دسترسی به این غار به راهنما نیاز دارید. با هوایی بینظیر، این مسیر پوشیده در شقایقها است. غار گنجخانه بین صخرههایی به ارتفاع ۵ تا ۱۵ متر قرار دارد و عرض این دیواره صخرهای بیش از ۲۰۰ متر است. پس از ورود به غار و صعود تنورهای به دهانه غار میتوان رسید. از آنجا که دهانه غار سوباتان باریک است، پیمایش آن برای طبیعت گردان مناسب نیست و تنها برای غارنوردان ممکن است.
خانه های چوبی سوباتان
وقتی به روستای زیبای سوباتان وارد می شویم اولین چیزی که چشمها را به خود خیره میکند خانه های زیبای سوباتان می باشد که هنوز هم نقش زندگی در آنها موج می زند خانه های سوباتان تاکنون توانسته اند بافت سنتی خود را حفظ کرده و بعنوان زیباترین چشم انداز خودنمایی کنند. کوه های سر به فلک کشیده و بوی نمناک سبزه ها و سرسبزی آبادی منظره ای دیگر از طبیعت زیبای سوباتان را به عنوان یک تابلوی بی نظیر خدادادی معرفی می کند.
خانه های زیبای سوباتان از جنس چوب های قهوه ای می باشد که دارای سقف های شیروانی است جنس این چوب ها به گونه ای است که در تابستان گرما را در خود حفظ می کند و درونشان بسیار گرم است و بیشتر از چوب های جنگلی لیسار است که از تنه ی اصلی چوب بلوط است معماری و استحکام خانه های قدیمی از خانه جدید قوی تر و محکم تر می باشد.
موزه مردم شناسی عشایر
موزه مردم شناسی عشایر از دیگرجاهای دیدنی گیلان است. این موضوع زندگی عشایر ییلاقات سوباتان را بررسی میکند. این موزه مجموعهای از ابزارها و لوازم سبک زندگی عشایری این منطقه است که قدمت استفاده بسیاری از آنها به بیش از ۱۰۰ سال پیش برمیگردد و اکنون در بین عشایر دیگر کاربردی ندارد. تماشای این موزه و آشنایی با این ابزار و نحوه استفاده و کارایی آنها در سبک زندگی عشایری، برای گردشگران بسیار جذاب خواهد بود.
تفریحات سوباتان
سفر به این منطقه ییلاقی در گیلان با جذابیتهای بسیاری همراه است. علاوه بر لذت از ماجراجویی در بسیاری از جاهای دیدنی گیلان که در این منطقه وجود دارد، جاذبههای تفریحی نیز این مقصد گردشگری را کامل کرده است.
طبیعت گردی
خوشگذرانی در طبیعت زیبای کوهستانی اصلی ترین تفریح این ییلاق است. چمنزار بیده پشت یکی از طبیعتهای زیبا در این ییلاق است. این چمنزار وسیع یکی از جایگاههای ورزشهای بومی مثل اسب سواری است. چشم انداز رویایی این چمنزار از امتیازات این منطقه است. اگر در تابستان به این منطقه بروید، میتوانید از خنکای این ییلاق لذت ببرید و محو زیبایی محیط شوید. گوسفندان رهاشده در سرسبزی چمنزار و حضور اسبهای وحشی زیبا قابی تماشایی از طبیعت بیده پشت به مسافران نشان میدهد.
آفرودی گردی
مسیر تالش به این روستا سخت و خاکی است. اگر هوا آفتابی نباشد، رانندگی در آن با سواریهای معمولی امکان پذیر نیست. بنابراین بهترین گزینه پاترول و نیسان است تا بتوانید حریف پیچ و خمهای خاکی این جاده شوید. آفرود سواری و اجاره پاترول و نیسان در این مسیر که توفیقی اجباری است، یکی از تجربههای مفرح در این سفر است. لذت از تماشای طبیعت زیبای این مسیر ییلاقی لذتی فراموش نشدنی خواهد بود.
خوشمزه های پر طرفدار سوباتان
سوجا دیله
از جمله غذاهای محلی سوباتان، سوجا دیله است، در این غذا، گوشت گوسفند در کره و روغن سرخ می شود و سپس بر روی آن ماست ریخته می شود، این مخلوط برای چند ساعتی بر روی شعله متوسط قرار می گیرد تا کاملا جا بیفتد. این غذا بسیار چرب است، علاوه بر روغن و کره بکار رفته در آن، گوشت آن پر از چربی است.
کباب بره
از غذاهای اصلی و پر طرفدار اهالی سوباتان میتوان به کباب بره اشاره کرد. وقتی از جلوی رستوانهای اطراف رد می شوید می توانید جلوی در ورودی رستورانها گوسفند آویزان رامشاهده کنید.
شما هرقسمت از گوسفند را که بخواهید جلوی چشمتان می برند و همان جا به سیخ می کشند و کباب می کنند و شما می توانید با اشتیاق فراوان یک غذای سالم و خوشمزه را نوش جان کنید.از مهمترین غذاهای اهالی سوباتان می توان به کباب بره اشاره نمود.
پِندیرِه ویسوج یا پنیر سرخ کرده
در فصل بهار پنیری که تازه درست شده است را در آب پنیر می جوشانند تا حالت سفتی پیدا کند و هنگام برش دادن خرد و ریز نشود بعد از اینکه کمی سفت شد پنیر را به اندازه ی یک سانتی متر برش می دهند و در روغن محلی سرخ میکنند و همرا ه با برنج میل می نمایند این غذا از پنیر تازه درست می شود.از غذاهای خوشمزه و مخصوص سوباتان می توان پنیر سرخ شده را نام برد.
گوزلی بریان یا بره بریان
گوزلی بریان غذای مخصوص خوشمزه ای است که در جشنها و مهمانی های سوباتانی ها تناول می شود. برای طبخ این غذای مخصوص ابتدا یک بره کوچک را به طور کامل تمیز کرده و آبپز می کنند سپس شکم آن را از سبزیجات کوهی و محلی ،ادویه جات و گردو پر می کنند.
قورتماج
از دیگر غذاهای محلی سوباتان قورتماج می باشد که چوپانان آن را از شیر تازه ی گوسفند درست می کنند و جدیدا در رستورانهای محلی نیز طبخ می گردد. برای طبخ این غذا ابتدا آتشی از هیزم روشن کرده سپس چند سنگ تمیز را از چشمه آورده و در آتش قرار می دهند تا کاملا سنگها سرخ و برافروخته شوند.
سپس شیر تازه دوشیده شده در قابلمه مسی می ریزند و سنگهای سرخ شده را در آن قرار می دهند.شیر باید آنقدر بجوشد تا حالت ژله ای پیدا کند این غذا با نان محلی سرو می شود.
سرجینَه
سوباتانی ها صبحانه ای دارند که مخصوص خودشان است به نام سیرجینه. پخت این صبحانه ی دلپذیر به این طریق است که ابتدا مقداری آرد برنج را در کمی شیر می ریزند و با هم مخلوط می کنند و بعد چند عدد تخم مرغ را به آن اضافه می کنند و با کمی شکر و زرد چوبه دوباره مخلوط می کنند و بعد در ماهیتابه ای که قبلا روغنش داغ شده سرخ می کنند.سیرجنیه ، صبحانه ی خوشمزه و مخصوص سوباتانی هاست.
جِزلِق
ابتدا دنبه ی گوسفند را ریز ریز کرده و آن را در قابلمه میریزند و می جوشانند سپس روغن بدست آمده از دنبه را بر می دارند و دنبه های کوچک و ریز سرخ شده در ته ظرف را که بسیار ترد و خوشمزه است جمع کرده و با نان و برنج میل می کنند که بسیار هم خوشمزه و دلچسب می باشد.
مطالب خواندنی دیگر
: قلعه پرتغالی ها در قشمنانوایی سیار و زنانه
نان های محلی سوباتان متفاوتند یعنی چندین نوع نان محلی در سوباتان پخت می شود و شما می توانید طعم های مختلف و خوشمزه نان را در سوباتان تست کنید. زنان کنار خانه های چوبی و چادر ها بساط نان پزی خود را می گسترانند و نان های خوشمزه با عطر و بوی عالی را طبخ می کنند که خوردنش بسیار لذت بخش می باشد اگه روزی گذرتان به سوباتان افتاد حتما خوردن این نان های خوشمزه را به شما پیشنهاد می کنیم و همچنین می توانید آن را به عنوان سوغاتی برای عزیزانتان ببرید.
سوجانون
در سوباتان نان مخصوصی وجود دارد که مخصوص بودن آن به دلیل نوع پخت آن است. به این روش که برای پخت این نان، ابتدا خمیر را آماده کرده بعد چانه های خمیر را با وردنه روی تخته مخصوص خمیر گیری به شگل گرد در می آورند و ساج را که قبلا داغ کرده اند خمیر باز شده را روی آن قرار می دهند این روش پختن نان مختص عشایر می باشد.
کومبَه
یکی دیگر از نان های محلی سوباتان نان بسیار خوشمزه به نام کومبه می باشد. برای پخت ابتدا خمیر را آماده کرده سپس چانه ها را پهن می کنند و بعد خمیر را روی خاکسترهای آتش می گذارند و بر روی آن خاکستر داغ قرار می دهند و نان را از دو سمت بالا و پایین سرخ می کنند و بعد از پخت با یک پارچه تمیز خاکستر های روی نان را پاک می کنند و با روغن محلی روی آن را چرب می کنند و با چای یا شیر سرو می کنند.
سوغات سوباتان
سوغات این روستا، پنیر ، کره و ماست محلی آن است. لباس های محلی پشمی و گرم نیز می تواند از بهترین سوغاتی های این روستا باشد.
خانه های سوباتان
اهالی قدیمی سوباتان خانه هایشان را با چوب های بلوط می ساختند و بر روی آنها چوب های نازک و تری به نام “پلک” می گذاشتند و سپس قسمت داخلی دیوارها را با کاهگل پر می کردند تا به عنوان محافظ در برابر سرما و گرما عمل کند.
تمام اجزای خانه های قدیمی از چوب ساخته شده حتی پنجره ها هم که از دو پاره تخته چوبی درست شده است. در کنار خانه های چوبی اتاقهای کوچک چوبی دیگری نیز بنام “کوم” وجود دارد که همان طویله است و برای نگهداری از گاو و گوسفند مورد استفاده قرار می گیرد.سوباتان از سمت شمال با رود خانه ی لیسار همجوار است و از شرق با جنگل های تالش همسایه می باشد.
محله های روستای سوباتان
سوباتان به حدی زیبا و دلپذیر است که با گشت و گذار چند روزه تمام شدنی نیست این منطقه دارای مکانهای گردشگری زیادی می باشد که می توانید با گشت و گذار در محله های روستا از اطراف روستا نیز نهایت لذت را ببرید.
قلعه بین یوردی
اهالی قلعه بین لیسار در محله ای به نام قلعه بین یوردی ساکن هستند که در حدود ٧٠ خانوار می باشند و با دامداری امرار معاش می کنند.
میله بلاغی
محل زندگی قوم تخته ای لیسار و اهالی داوان است. تعداد خانواده های ساکن در این مکان زیبا و فرح بخش 5٠ خانوارمی باشد که تعداد ساکنین در فصل تابستان بیشتر هم می شود.
بازار
شاید کلمه ی بازار شما را به یاد مکانی بزرگ که در آن همه چیز برای خرید و فروش یافت می شود بیندازد اما این بازار با آن بازار تفاوت دارد این بازار نام یکی از محله های سوباتان است که بیشتر اهالی سوباتان ساکن این محله هستند و این محل مختص ساکنین خاصی از لیسار نیست تعداد ٣٠٠ خانوار در این مکان ییلاقی سکونت دارند.
کلمر
نام روستایی است که در دره پایین دست قلعه بین یوردی واقع شده است. اهالی این روستا قشلاق نشین هستند و بیش از بیست خانواده ی لیسار که اکثرا دامدار هستند در اینجا زندگی می کنند.
گزنه هونی
اهالی محله ی گزنه هونی به قوم شاندرمن بر می گردند.تا چند سال قبل تعدادی از دامداران به صورت دائم در این محله سکونت داشتند اما اکنون فقط 5٠ خانواده در آنجا زندگی می کنند
هونی یش
این محله ترکیبی از اهالی چند محله همچون دامداران لیساری و اهالی لیسار محله اول و دوم و حجت محله و سوست می باشند که تعدادی از دامداران به صورت همیشگی ساکن هستند.
ماهار- علی حیدری
مرز بین ییلاق های لیسار و خطبه سرا ، و آخرین دهکده ی شمال غربی سوباتان منطقه ی ماهار علی حیدر می باشد. این منطقه محل زندگی دسته ای از هره دشتی ها مخصوصا طایفه ی آقا جانی ها می باشد. بر سر راه بزرگترین آبراهه ی رود خانه لیسار آبشار زیبایی قرار دارد که افراد کمی از وجود آن با خبر است به علت مساعد نبودن جاده از سوباتان به ماهار عظمت و زیبایی و دلفریبی این آبشار چنانکه باید مورد توجه قرار نگرفته و آنطور که شایسته است معرفی نشده است.
مطالب خواندنی دیگر
: بهشتی به نام کوه باتور در بالیبرون بالا و پایین
برون بالا و پایین دو روستای زیبای جنگلی هستند که در فاصله ی 5 کیلومتری از سوباتان واقع شده اند. برای رفتن به لیسار از سوباتان باید از بین این دو روستا عبور کرد. ساکنان این روستا همیشگی هستند و تمام فصول را در روستا می گذرانند. روستا شامل مدرسه و مسجد می باشد.
قلعه سلسل مقابل قلعه خشک
از آثار تاریخی که در نوع خود منحصر به فرد است و میتوان گفت تنها اثر تاریخی معماری این منطقه است میتوان به قلعه تاریخی سلسال اشاره کرد.که در پایین دست سوباتان قرار دارد. قلعه خشک برخلاف اسمش قلعه ای بسیار سرسبز و زیباست که درنقطه ی مقابل قلعه سلسال است که هیچ چشمه ی پر آبی در آن نیست. قلعه ی خشک را اقامتگاه بزرگان نیز نام نهاده اند.
جالب است بدانید قلعه ی سلسال را هم لیسار نامیده اند. سلسال را آب خنک و خوشگوار معنی کرده اند. وجود آب همیشه برای زندگی بشر مهمترین بهانه برای اقامت در یک نقطه است در زمانهای گذشته هم وقتی می خواستند در نقطه ای قلعه ای بنا کنند در ابتدا مشکل آب و آب انبار را حل می کردند به همین دلیل نامگذاری قلعه سلسال یعنی جا به جایی آب بسیار گوارا و خنک از طریق لوله های سفالین (تنبوشه) به آب انبار بی ارتباط با این مسئله نیست.
قوری دره، گورستان هفت هزارساله
همانطور که بخش گردشگری شاره میکند قبرهای سنگی بزرگ قدمت سوباتان را به پنج الی هفت هزار سال قبل می رساند. وجود قبرهای بزرگ سنگی در منطقه قوری دره گواه این مطلب است که سوباتان قبل از اسلام نیز وجود داشته است. از دیگر آثار تاریخی سوباتان می توان به گورستان زیری در فاصله ی سه کیلومتری شرق این منطقه اشاره کرد که عمر این منطقه را به قبل از اسلام ربط می دهد.
چمنزار بیدَه پِشت
بلندترین نقطه سوباتان چمنزار بیده پشت می باشد که به بام سوباتان نیز شهرت دارد. چمنزاری بزرگ و وسیع که کل منطقه را در بر می گیرد این دشت وسیع به حدی بزرگ است که چندین هواپیمای کوچک می توانند در آن فرود آیند و همچنین محل مناسبی برای برگزاری جشن های بومی و محلی و ورزشی می باشد.
دراین چمنزار زیبا حوضچه ی کوچک آبی نیز وجود دارد که از جمع شدن آب های سطحی به وجود آمده است چمنزار بیده پشت محل تفریح و تکتازی اسب های وحشی و چراگاه گوسفندان می باشد.
گیاهان دارویی در دشت سوباتان
قدم زدن در دشت و تپه ها و پای کوه و حتی قله کوه زمانی دلپذیر و خوشایند می باشد که عطر گلها و گیاهان در هوا و اطراف پراکنده باشد. عطر گل هایی که شما هم زیباییش را درک کنید و هم بوی آن شما را از خود بی خود کند گیاهانی در سوباتان وجود دارند که دارای کاربردهای دارویی بسیاری هستند پیشنهاد میکنیم با مطالعه این مطلب با این گیاهان عالی و خواص بی نظیرشان آشنا شوید.
یارپوز یا پونه
اگر به کناره های جوی آب ها در سوباتان دقت کنید می توانید بوته های سبز و زیبای پونه را مشاهده کنید. پونه در فصل بهار و تابستان می روید بعد از چیدن آن را تمیز و برگهای آن را جدا کرده و خشک می کنند. اهالی سوباتان پونه را به همراه ماست ، سالاد، ترشی و میوه های محلی مصرف می کنند.
بالدِرقان یا گلپر
از معروفترین گیاهان دارویی می توان به گلپر اشاره کرد این گیاه در بیشتر روستاها مخصوصا «کَلَمَر» و « گنج خانه» می روید. از راه های درآمد مردم منطقه فروش گلپر می باشد. هر ساله بیشتر از 5٠ تن دانه گلپر از سوباتان به بازارهای استان های همسایه فرستاده می شود.
بومادران
وقتی وارد سوباتان می شویم روی تراس خانه ها بومادران با بوی بی نظیرش شما را مدهوش می کند. این گیاه با نام علف هزار برگ هم شناخته می شود که اهالی سوباتان از آن برای رفع تب ودرمان هموروئید یا بو اسیر استفاده می کنند. بعضی از از روستایی ها خود به کاشت بومادران اقدام می کنند تا با فروش آن برای خود منبع درآمدی ایجاد کنند.
شقایق
این گل به صورت خودرو در دشت های سوباتان می روید و اهالی اعتقاد دارند که از شیره ی این گل می توان به عنوان دارو استفاده کرد.
گزنه
گزنه نوعی گیاه است با برگ هایی پوشیده از خار که اگر با دست تماس پیدا کند موجب خارش و سوزش شدید می گردد. اهالی سوباتان از گزنه هم در غذا و هم به عنوان دارو استفاده می کنند بدین صورت که گزنه را خرد کرده و مانند سبزی پلو « گزنه پلو» درست می کنند و با ماهی شور و کره محلی میل می کنند.