شهر سوخته بازمانده ی اسرارآمیزترین بخش تاریخ ایران است. پایتخت یکی از کهنسال ترین تمدن های تاریخ یعنی تمدن باستانی آراتا.در گذشته تصور می شد که تمدن از بین النهرین در عراق امروزی شروع شده .ولی با کشفیات باستان شناسی جدید مشخص شده که احتمالا تمدن باستانی جیرفت محل قدیمی ترین تمدن کره ی زمین باشد.تمدن جیرفت و دشت لوت و محدوده ی باستانی شهداد تا شهر سوخته را شامل می شده که احتمالا به آن نواحی آراتا می گفتند.
شهر سوخته یکی از مراکز تمدنی در محدوده جغرافیایی شرق فلات ایران واقع در منطقه سیستان است که در حقیقت بدون پی بردن به وضعیت تمدنی این بخش از ایران،شناسایی روابط اجتماعی و اقتصادی دنیای باستان ناقص می ماند. شهر سوخته یکی از نمادهای تمدن بزرگ دشت سیستان است .این شهر باستانی که یکی از عظیم ترین شهرهای باستانی فلات ایران محسوب می شودو در حقیقت آزمایشگاهی بزرگ در بیابانی کوچک به حساب می آید.
- علت آتش گرفتن شهر سوخته
- شهری پر از آثار تاریخی استثنایی
- قبرستان منحصر به فرد شهر سوخته
- نخستین جراحی جمجمه و نخستین چشم مصنوعی جهان
- جواهر سازی در شهر سوخته
علت آتش گرفتن شهر سوخته
جالب است بدانید که در دوران باستان ،بلوچستان پر از دریاچه های قدیمی بوده است. به همین خاطر آب و هوای معتدل تری داشته است. تمام سواحل رودخانه هیرمند،سرسبز و حاصل خیز بودند. اما در گذر سال ها خشکسالی و تغییرات آب و هوا باعث شده که فقط دشت لوت باقی بماندیعنی هیچ.نمک زاری وسیع که پنج هزارسال پیش پیشرفته ترین شهرهای کل دنیا در آن واقع شده بودند.یکی از حدس ها درباره نابودی شهر سوخته هم همین خشکسالی است.ولی ظاهرا شهر قربانی چندین آتش سوزی هولناک شده و هیچ وقت علت آن مشخص مشخص نشد،اما همه مدارک می گویندکه این شهر سه بار آتش گرفته و هزار و هشتصد سال قبل از میلاد مسیح خالی از سکنه شده است.
جهت آشنایی با بهترین هتل های کیف و رزرو آنلاین آن ها وارد صفحه “رزرو هتل کیف” شوید.
شهری پر از آثار تاریخی استثنایی
آثار کهن ترین نمونه جراحی،کهن ترین نمونه پارچه های موجود،کهن ترین اثر معرق کاری،پیدا شدن کهن ترین نمونه زیره،گشنیز و پسته وحشی نمونه هایی از اطلاعات و داده هایی است که شهر سوخته در بردارد.
شهر سوخته در 56 کیلومتری زابل و در جاده زابل-زاهدان واقع شده و وسعت آن 2.5 کیلومتر است.این شهر باستانی و ارزشمند شامل توه هایی با ارتفاع بین 12 تا 18 کیلومتر از سطح زمین است.قدمت این مکان که بی گمان روزگارانی یکی از مهمترین مراکز شهر نشینی آسیا در عصر مفرغ بوده را 3500 تا 4000 سال قبل از میلاد تخمین می زنند.
تاکنون در حفاری این ساختمان هزاران هزار قطعه سفال و سایر مواد فرهنگی متعلق به مراحل گوناگون استقراری این شهر یافت شد.ده ها حیاط ،اتاق،راهرو،انبار،کوره،اجاق های متعدد،پلیکان و سایر عناصر معماری در لایه های مختلف این بنا پیدا شده است.
مطالب خواندنی دیگر
: دره ستارگان قشمقبرستان منحصر به فرد شهر سوخته
اصولا در باستان شناسی،گورستان ها از اهمیت بالایی برخورداراند.در سال 1972اولین قبر گورستان شهرسوخته به صورت تصادفی کشف شد.مصالح مورد استفاده در گور های این شهر اغلب خشت خام است .اگرچه بین گونه های مختلف قبور موجود در شهر سوخته تفاوت های ساختاری وجود دارد که به نظر می رسد این تفاوت ها ارتباطی با جنسیت و یا سن و سال مدفون شده نداشته،بلکه تفاوت ها در میان باورهای مذهبی و آئینی و یا اختلاف طبقاتی موجود میان افراد آن جامعه بوده است.
همراه با تور چابهار از روستا درک، کوه های مینیاتوری، بندر گواتر و دیگر جاذبه های گردشگری بازدید نمایید. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در همیشه سفر در ارتباط باشید.
نخستین جراحی جمجمه و نخستین چشم مصنوعی جهان
باستان شناسان در جریان کاوش های سال 1356 در شهر سوخته به یک گورستان دسته جمعی رسیدند که در آن اسکلت متعلق به دختر 13 ساله ای یافت شد که روی این جمجمه آثار جراحی مشهود است.این جراحی به صورت یک بریدگی عمیق مثلث شکل است که در بخش راست جمجمه قابل مشاهده است و گروهی از کارشناسان اعتقاد دارند این بریدگی جمجمه مربوط به یک جراحی است که با هدف درمان بیماری ((هیدروسفالی)) روی جمجمه انجام شده است.
تحقیقات انجام شده روی این جمجمه نشان می دهد بیماری که تحت عمل جراحی قرارگرفته چند ماه پس از انجام جراحی جان خود را از دست داده و علت مرگ وی قابل تشخیص نیست،اما در هر حال این جمجمه یمکی از مهمترین کشفیات باستان شناسان در حوزه تاریخ پزشکی محسوب می شود.
رزرو بلیط از بهترین ایرلاین ها، رزرو بلیط چارتر و امکان مقایسه بلیط های مختلف در همیشه سفر. برای اطلاعات بیشتر وارد صفحه “رزرو بلیط هواپیما” شوید.
برای نخسین بار در جهان سال 1385 در شهر سوخته یک چشم مصنوعی پیدا شد که مربوط به جسد زن مدفون شده در گورستان شهر سوخته بود،چشم مذکور از جنس قیر طبیعی بود که با نوعی چربی جانوری مخلوط شده،ساخته شده و روی این چشم مصنوعی ریزترین مویرگ های داخل کره چشم توسط مفتول های طلایی به قطر کمتر از نیم میلیمتر طراحی شده اند.
این چشم مصنوعی هم اکنون در موزه جنوب شرق در زاهدان نگهداری می شود. تحقیقات باستان شناسان نشان می دهد این چشم مصنوعی متعلق به زنی با سن 28 تا 32 ساله بوده و با توجه به ظروف ساده ای که در گور این زن کشف شد،می توان حدس زد این زن فردی ثروتمند نبوده است.باستان شناسان قاب چرمی متعلق به چشم مصنوعی را نیز در گور این زن کشف کرده اند
مطالب خواندنی دیگر
: جاذبه های دیدنی بندر گواتر در چابهارجواهر سازی در شهر سوخته
گردنبند های کشف شده در کاوش های انجام شده در شهر سوخته است که نشان از رونق صنعت جواهرسازی در این تمدن کهن دارد:جواهرات کم نظیر کشف شده مهره های بسیار از فلزاتی چون طلا و سنگ های عقیق،مرمر،لاجورد،فیروزه و دیگر سنگ های گران بها و نیمه گران بها است که به صورت گردنبندهی زیبا در کنار هم قرار داده شده است.