مسجد کبود ایروان / کشور ارمنستان / شهر ایروان

دسته‌ها: جاذبه های ارمنستان

مسجد کبود ارمنستان که در شهر ایروان قرار گرفته با انواع نام های: مسجد آبی آسمانی، مسجد پارسی و همچنین مسجد گک نیز شناخته می شود و به همین دلیل چنانچه این نام ها را برای این مسجد شنیدید تعجب نکنید.مسجد کبود ایروان در قرن ۱۸ میلادی ساخته شده و امروزه برای بازدید عموم باز است. برای ساخت این مسجد از معماری های مجلل استفاده نشده و می توانید آن را به گونه ای کاملا ساده مشاهده کنید.

مسجد کبود ایروان به دستور فرمانروای محلی به نام حسین علی خواه و در دوره سلطنت نادرشاه افشار ساخته شده است. ساخت این مسجد بین ۴ الی ۸ سال به طول انجامید به گونه ای که ساخت آن در سال ۱۷۶۰ آغاز شده و ۴ الی ۸ سال بعد افتتاح شد. در دورانی که حکمرانی به دست حکومت صفوی بود مذهب شیعه به عنوان مذهب اصلی کشور پارس اعلام شد و به همین دلیل مسجد کبود نیز از جمله مساجد ایرانی به شمار می رود که برای شاخه شیعیان ۱۲ امامی استفاده می شد.این مسجد علاوه بر محل عبادتگاه، مدرسه علمیه نیز هست و در سالیان بسیار از آن استفاده شده است.

مسجد کبود ایروان

تور ارمنستان به دلیل ارزان بودن و همچنین داشتن جاذبه های گردشگری متنوع همواره مورد توجه گردشگران سراسر دنیا بوده و هست. هر یک از شهر های این کشور از جنبه ای برای ارمنستان حائز اهمیت هستند و ایروان به عنوان مهمترین شهر در میان آنها شناخته می شود. ایروان که پایتخت کشور است جاذبه های طبیعی و تاریخی متنوعی را در خود جای داده و می توانید خاطره ای لذت بخش از آن برای خودتان به ارمغان آورید.

مسجد کبود ایروان به عنوان یکی از بهترین سازه های تاریخی و جاذبه های دیدنی ایروان شناخته می شود و بازدید از آن عاری از لطف نخواهد بود. معماری مساجد در جای جای نقاط جهان دستخوش تغییراتی شده اند و به همین دلیل نمی توان معماری تمامی مساجد را با یکدیگر یکسان در نظر گرفت. تاریخ مسجد ایروان یکی از موارد عجیبی است که آشنایی با آن برای همگان لذت بخش خواهد بود. در این مطلب سعی داریم که سفری کوتاه به این مسجد مشهور ایروان داشته باشیم.

تاریخچه ساخت مسجد کبود ایروان

کشور ارمنستان امروزی تحت سلطه کشور های مختلف مسلمان بوده است و به همین دلیل از هر دوره حکومتی، جاذبه ای تاریخی در دل خود جای داده و مسجد کبود یکی از معروف ترین آنهاست. مساجدی که در ایروان ساخته می شوند با گذر زمان و تغییر حکومت این کشور از بین می رفتند و مسد کبود تنها مسجدی است که هنوز هم پای برجای مانده است.

مسجد کبود ایروان در دوران حکومت پارسی ها یعنی ایرانیان بر این کشور ساخته شده و خاستگاه دقیق این مسجد قابل ردیابی نیست. این مسجد در زمان خود به عنوان مسجد جامع اصلی شناخته و استفاده می شد و به همین دلیل امروزه نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به دلیل اینکه سردر و گنبد این مسجد از کاشی های آبی استفاده شده است آن را به عنوان مسجد آبی نیز می شناسند. فواره ای نیز در بارگاه اصلی مسجد ساخته شده و نارون های سرخ که در اطراف آن قرار گرفته اند زیبایی آن را دوچندان کرده اند.

تاریخچه ساخت مسجد کبود ایروان

مسجد کبود ایروان در دوران حکومت شوروی سابق

در دوران حکومت شوروی سابق کلیه مساجد از بین رفته و یا به حال خود رها شده بودند. تنها مسجد کبود ارمنستان بود که مورد تخریب قرار نگرفت چرا که در آن زمان از آن به عنوان موزه استفاده می شد. البته لازم به ذکر است که در دوران حکومت شوروی سابق این مسجد آسیب های بسیاری را متحمل شد اما توانست پابرجا بماند. پیش از این در سال ۱۹۳۱ کلیه خدمات دیدنی در مسجد کبود متوقف شده بود و تنها به عنوان موزه از آن استفاده می شده است.

مسجد کبود پس از دوران شوروی

مسجد کبود که در دوران شوروی آسیب هایی دیده بود پس از به استقلال رسیدن ارمنستان مورد بازسازی قرار گرفت که در این بازسازی از آجر ها و کاشی های براق استفاده می شده است. این بازسازی توسط ایران انجام شد و منتقدین را نتوانست راضی کند چرا که این تصور را داشتند که روح اصیل مسجد به خوبی حفظ نشده است. پس از آن فعالیت مسجد از سرگرفته شده و امروزه تنها مسجد فعال در شهر ایروان به شمار می رود.

مسجد کبود پس از دوران شوروی

معماری مسجد کبود ایروان

به هیچ عنوان ساخت و معماری مسجد کبود ایروان را نمی توان با مسجد کبود استانبول یا مسجد سلطان احمد مقایسه کرد چرا که معماری آن بسیار ساده است. فرم هایی از معماری پارسی در بخش پشتی مسجد به چشم می خورد که نشان از ساخت آن در دوران پارسی ها را دارد. معماری مینیمال در بخش درونی این مسجد بکار گرفته شده اما این مورد از زیبایی و تاثیرگذاری این مسجد نخواهد کاست.

در داخل مسجد هیچگونه نشانی از کاشی کاری و همچنین خطاطی که در مساجد اسلامی امری رایج است دیده نمی شود و به خوبی می توان به سادگی آن پی برد. محراب و منبر مسجد نیز بسیار ساده ساخته شده اند. محراب مسجد به گونه فرورفتگی در دیوار است که از آن می توان به قبله و جهت مکه پی برد و منبر سکویی است پله دار که امام جماعت بر روی آن می نشیند. به همین دلیل مسجد ایروان در میان مساجد شاهکار معماری ایرانیان و شیعیان جای می گیرد.

دسترسی به مسجد کبود ایروان

مسجد کبود ایروان دقیقا در بخش مرکزی شهر ایروان واقع شده و به همین دلیل دسترسی به آن ساده خواهد بود. توجه داشته باشید که این مسجد توسط آپارتمان های بلند محصور شده و بسیاری این تصور را دارند که ارمنی ها خودشان مسجد کبود را در بخشی بنا کرده اند که دید بسیار کمی داشته و از دیده ها محصور بماند اما تا به امروزه در نگهداری آن کوتاهی صورت نگرفته است. ورودی این مسجد از خیابان ماشتوتس است و البته گنبد انداز بخش جنوبی که آپارتمان های کوتاه تری دارد قابل مشاهده خواهد بود. در سفر به ایروان توصیه می کنیم که بازدیدی از این مسجد با معماری ساده اش داشته باشید.

دسترسی به مسجد کبود ایروان

گروه:

درجه هتل:

وضعیت تور:

پیشنهادهای ویژه:

گروه:

برگشت به منو