کشور ولز

کشور ولز

کشور ولز را با انگلیس اشتباه نگیرید، ولز کشوری کمتر شناخته شده در بریتانیای کبیر است که در این مطلب حقایقی جالب از فرهنگ، زبان، جاذبه‌های گردشگری و ورزش آن را آورده ایم.

آنچه در ادامه خواهید خواند.

تاریخچه و موقعیت کشور ولز

ولز از پادشاهی‌های پیشین است که امروزه به همراه انگلستان و اسکاتلند و ایرلند شمالی کشور بریتانیا را تشکیل می‌دهند. مرکز آن شهر کاردیف است. ولز در جنوب غربی جزیره بریتانیا واقع است و از سوی شرق با انگلستان هم‌مرز است. ولز در غرب رودخانه سورن (Severn) واقع شده‌است. ولز زبان ویژه خود را دارد که از ریشه سلتی است و منطقه‌ای است خودگردان با پرچم جداگانه خود اما اداره امور خارجه آن در دست بریتانیا است.

بنابراین ولز، در معنای واقعی کلمه یک «کشور» نیست اما یک واحد سیاسی به‌شمار می‌آید که در امور داخلی خود خودگردانی دارد. از مهمترین شهرهای ولز می‌توان سوانزی، نیوپورت، پمبروک، ابریستویت و هالی هد را نام برد. شمال و مرکز ولز را رشته‌کوه‌های کامبرین فراگرفته، بقیهٔ نقاط نیز عموماً تپه‌ای می‌باشد.

بلندترین نقطهٔ ولز، قلهٔ اسنودون با 1090 متر ارتفاع در شمال ولز واقع شده‌است. سواحل صخره‌ای، کوه‌های زیبا و قلعه‌های بی‌شمار، ولز را به یک جاذبه گردشگری ایده‌آل در انگلستان تبدیل کرده است. بنابراین این کشور زیبا گردشگران زیادی را جذب خود می کند. در ادامه مطلب با کشور ولز بیشتر آشنا می شویم.

تاریخچه و موقعیت کشور ولز

ولز کجاست؟

کشور ولز یک کشور مستقل در جنوب غربی بریتانیای کبیر است. در واقع ولز انگلیس، بخشی متمایز است که فرهنگ، سبک زندگی و ویژگی‌های جداگانه خود را دارد. کشور ولز از شرق با انگلستان هم مرز است و شمال و غرب آن به دریای ایرلند منتهی می‌شود.

شهر کاردیف پایتخت و بزرگترین شهر ولز است که در بخش شهری جنوب شرقی این کشور واقع شده است. 25درصد از کل وسعت ولز را جاذبه‌های طبیعی تشکیل می‌دهند که شامل سه پارک ملی و پنج ناحیه طبیعی می‌شود. در بیش از 80درصد ولز، فعالیت‌هایی چون کشاورزی انجام می‌شود.

آیا ولز جزء انگلستان است؟

حتما تاکنون عبارات رایجی همچون «ولز انگلیس» را شنیده‌اید، اما این عبارت به معنای یکی بودن ولز و انگلستان نیست. ولز کشوری است که قانون اساسی، دولت، فرهنگ و زبان و حتی تیم‌های ورزشی مربوط به خود را دارد و نمی‌توان آن را با انگلیس یکی دانست. شاید دلیل اینکه عده‌ای به اشتباه ولز را جزوی از انگلستان می‌دانند این است که تفاوت بین سه عبارت انگلیس، بریتانیای کبیر و پادشاهی بریتانیای کبیر را نمی‌دانند! تعریف هر کدام از این موارد به شرح زیر است:

در داخل کشور انگلیس یک شهر کوچک به‌نام ولز (Wells) وجود دارد. که به دلیل دیکته یکسان با (wales) در فارسی ممکن است این دو با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. شهر ولز جزو ۱۰ شهر برتر بریتانیا است که بخشی از انگلیس است.

کشور ولز

آداب و فرهنگ مردم ولز

جمعیت ولز در حدود سه میلیون نفر است و به دو زبان انگلیسی و ولزی سخن می‌گویند. ولزی‌ها از ریشه هندواروپایی و زبان آن‌ها نیز از خانواده هندواروپایی است. نام ولز از واژه ژرمنی والها (Walha) آمده که خود آن نیز احتمالاً از نام قوم سلتی ولکی‌ها (Volcae) گرفته شده‌است. نام والونی در بلژیک، والاچیا در رومانی و والیس در سوئیس نیز از نام همین قوم گرفته شده‌است.

گرچه ولز با بقیه بریتانیای کبیر تاریخ مشترک سیاسی و اجتماعی تنگاتنگی دارد اما هویت فرهنگی جداگانه‌ای برای خود حفظ کرده‌است که بیشتر بر مبنای زبان شکل گرفته‌است. ولز رسماً دوزبانه است و زبان‌های ولزی و انگلیسی در سطحی برابر رسمیت دارند. بیش از 580 هزار ولزی‌زبان در ولز زندگی می‌کنند که حدود 20 درصد از جمعیت ولز را تشکیل می‌دهند.

از زمان آغاز به کار مجلس ملی ولز، تمایل برای آموزش زبان ولزی به کودکان این منطقه و احیاء فرهنگ ولزی رو به افزایش بوده‌است. با این وجود از میان جمعیت ولز تنها یک پنجم جمعیت قادر به تکلم زبان ولز هستند. سطح پایین‌تر قیمت مسکن و مواد غذایی در ولز، کم‌هزینه‌تر بودن تحصیلات دانشگاهی و همچنین رایگان بودن دارو از تفاوت‌های میان ولز و انگلستان است.

مذاهب رایج در ولز شاخه‌های کالوینیست متدیست، کلیسای ولز، انگلیکان و کاتولیک از دین مسیحیت می‌باشد. واحد پول ولز نیز، پوند استرلینگ با واحد جزء (پنی) نام دارد. ولز در سده‌های گذشته وابسته به معادن فلزات و متالورژی و صنایع دیگر بود. از مهم‌ترین صادرات ولز می‌توان به ماهی، فراورده‌های کشاورزی و دامی اشاره کرد.

شش درصد از جمعیت ولز در صنعت گردشگری و صنایع مرتبط به کار اشتغال دارند. از سال‌ها پیش دولت این کشور با احداث 50 زمین گلف استاندارد، دعوت از گلف‌بازان بین‌المللی و برگزاری تورنمنت‌های بین‌المللی به توسعه گردشگری گلف و جذب گردشگران ثروتمند گلف‌باز پرداخته‌است.

دولت ولز قصد دارد با معرفی کلیساهای این کشور در کشورهای گوناگون جهان به ویژه کشورهای اروپایی، این کشور را به یک مقصد گردشگری مذهبی تبدیل کند که در این مسیر بر روی جذب گردشگر به کلیسای مشهور «سن وینفرد» برنامه‌ریزی شده‌است. این کلیسا که قدمتی در حدود 600 سال دارد، هرساله 30 تا 70 هزار بازدیدکننده دارد.

زبان مردم ولز

بیشتر مردم ولز به زبان انگلیسی صحبت می‌کنند و تنها 20 درصد آن‌ها به زبان ولزی یا «ولش» صحبت می‌کنند و جمعیت تمام افرادی که زبان ولزی را می‌فهمند، تقریبا به 500،000 نفر می‌رسد؛ اما این آمار رو به کاهش است. ریشه زبان ولزی به زبان «سلطی» باز می‌گردد.

آب و هوای ولز

ولز تابستان‌ های کوتاهی دارد که در آن هوا عموما نیمه‌ ابری است. زمستان‌ های ولز سرد هستند و نسبت به تابستان طولانی‌ تر هستند و بیشتر شامل باد و باران می‌شوند. آب و هوای ولز اصولا در دسته آب و هوای معتدل اقیانوسی به شمار می‌رود. درست مانند سایر نقاط انگلستان رطوبت در این کشور بالاست و بیشتر روزهای سال شامل بارش باران، مه و هوای ابری می‌شود.

آب و هوای ولز

پرچم ولز

یکی از موضوعات مربوط به ولز که ممکن است در نگاه اول توجه شما را جلب کند، پرچم جالب این کشور است. پرچم ولز از سه رنگ تشکیل شده است که در آن یک اژدهای قرمز رنگ در زمینه‌ای ساده از رنگ‌های سفید و سبز دیده می‌شود. اگرچه در گذشته اژدها در پرچم کشورهای گوناگونی دیده می‌شد، اما امروزه تنها سه کشور ولز، بوتان و مالت در پرچم خود تصویر اژدها دارند.

اژدها قرن‌هاست که نماد کشور ولز است، اما در سال 1959 تصویر آن در پرچم این کشور نقش بست. پرچم پادشاهی متحد بریتانیا (UK) در واقع ترکیبی از پرچم تمام کشورهای ایرلند شمالی، اسکاتلند و انگلیس است و هیچ اثری از پرچم ولز در آن دیده نمی‌شود و دلیل آن این است که به هنگام طراحی پرچم پادشاهی بریتانیای کبیر، ولز و انگلیس یک کشور محسوب می‌شدند.

فرهنگ غذایی مردم ولز

اهمیت کشاورزی و تولیدات محلی مردم در اقتصاد ولز، باعث بالاتر رفتن استانداردهای غذایی مردم این کشور شده است؛ به‌طوری که رژیم غذایی مردم بر پایه غذای تازه و طبیعی استوار است. وجود سواحل و ماهیگیری در ولز نیز علاوه بر تأثیر در اقتصاد، نقش مهمی را در فرهنگ غذایی این کشور ایفا می‌کند. به‌طور کلی غذای مردم ولز شبیه به غذای انگلیسی‌ها است اما در برخی شرایط ممکن است با بعضی از تفاوت‌های فرهنگی و قومی همراه شود. از نکات مربوط به غذا در ولز می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

پنیر و گوشت تولید شده در ولز شهرت بسیاری دارد
کیک های سنتی بسیاری در ولز وجود دارند که برای ممراسم خاص پخته می شوند.
ولش ربیت غذای محبوب ولزی است که به همراه پنیر، شیر، انواع ادویه و تست سرو می شود، این غذا از قرن 18 محبوب بوده است.

ورزس در ولز

ولز فرهنگ ورزشب خاص خود را دارد و تیم های این کشور در بسیاری از رقابت های جهانی شرکت کرده اند.ورزش کاناپان نوعی فوتبال در قرون وسطی است که بعدها به راگبی تبدیل شد.مردم کشور ولز دیوانه راگبی هستند، اولین مسابقه راگبی بین المللی بین کشور انگلستان و ولز در سال 1881 رخ داد.از آن سال تاکنون این دو کشور رقبای سرسخت یکدیگر هستند، به طوری که مردم هر سال تاریخ بردهای فاخر ولز در مسابقات با انگلیس را جشن می گیرند.از برخی از آمار مربوط به المپیک کشور ولز می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ولز 22 مدال طلا در المپیک دارد.
  • تعداد مدال های نقره و برنز ولز در المپیک به تربیت 21 و 19 عدد است.
  • موفق ترین ورزشکار المپیکی ولز(( پائولو رادمیروویک)) است که در ورزش واتر پلو فعالیت داشته است.
  • موفقیت آمیزترین بازی های المپیک برای کشور ولز، بازی ریو در سال 2016 بوده است که ولز در آن 4 طلا و 7 نقره کسب کرد.

جاهای دیدنی در ولز

ولز دو منطقه شمالی و جنوبی دارد. بخش شمالی این منطقه از طبیعت سرسبزی برخوردار است و جاهای دیدنی آن در یونسکو ثبت شده‌اند. آب و هوای منطقه شمالی ولز فوق‌العاده است و در فصل تابستان، بهترین جا برای گردش، تفریح و گذراندن تعطیلات محسوب می‌شود. سواحل زیبای ولز، صخره‌های فوق‌العاده، تپه‌های سرسبز، روستاهای کوچک ساحلی و پارک‌های زیبای این منطقه، جاذبه‌هایی هستند که گردشگران از تماشای آن‌ها لذت می‌برند.

کلیسای جامع سنت دیوید

کلیسای جامع ولز از مهم‌ترین دیدنی‌های ولز است که در شهر سنت دیوید قرار دارد. این شهر در منطقه‌ای به نام پمبروک‌شایر واقع شده است. معماری کلیسای جامع ولز با شیوه معماری مذهبی رایج در قرون وسطی بنا شد. حاکم ولز به نام سنت دیوید کلیسای کاتولیک را در دهه ۱۱۸۰ میلادی با ماسه سنگ در این شهر بنا کرد. اکنون آثاری که در کلیساهای دیگر ولز بود در این کلیسا نگهداری می‌شوند. جام نقره قرن ۱۳ و نسخه‌ای از کتاب مقدس ولز از این دست آثار هستند.

کلیسای جامع سنت دیوید کشور ولز

پارک ملی اسنودونیا در ولز

کلیسای جامع ولز از مهم‌ترین دیدنی‌های ولز است که در شهر سنت دیوید قرار دارد. این شهر در منطقه‌ای به نام پمبروک‌شایر واقع شده است. معماری کلیسای جامع ولز با شیوه معماری مذهبی رایج در قرون وسطی بنا شد. حاکم ولز به نام سنت دیوید کلیسای کاتولیک را در دهه ۱۱۸۰ میلادی با ماسه سنگ در این شهر بنا کرد. اکنون آثاری که در کلیساهای دیگر ولز بود در این کلیسا نگهداری می‌شوند. جام نقره قرن ۱۳ و نسخه‌ای از کتاب مقدس ولز از این دست آثار هستند.

پورتماداگ

پورتماداگ یک شهر بندری و ساحلی است که در کنار رودخانه گلسلین (Glaslyn) واقع شده است. این شهر و شهر ترماداگ (Tremadog) دو شهر صنعتی هستند که به‌خاطر بندرگاهی که دارند شناخته شده‌اند. به این دو شهر که در کنار هم واقع شده‌اند، شهرهای دوقلو گفته می‌شود. این دو، امروزه به ریزورت‌های کنار دریا تبدیل شده‌اند که برای گردشگرانی که علاقه‌مند به دریا و گذراندن اوقاتشان کنار ساحل هستند بسیار مناسب هستند، به‌خصوص مناظر طبیعی زیبا و بی‌نظیری که دارد، تفاوت آن را با ریزورت‌های ساحلی دیگر به خوبی نشان می‌دهد.

قلعه کانوی

قلعه کانوی در ولز یادگاری از قرون وسطی در این منطقه به شمار می‌رود. تاریخ بنای این قلعه به سال‌های ۱۲۸۳ تا ۱۲۸۹ می‌رسد. برای ساخت قلعه کانوی، از حدود ۲۰۰۰ نفر کارگر استفاده شده است. قلعه کانوی از زیباترین دژهای دنیا محسوب می‌شود. این قلعه خوش منظره بالاتر از سطح شهر ساخته شده است. این ویژگی سبب می‌شود دیوارهای قلعه از داخل شهر به‌خوبی مشاهده شوند و چشم‌اندازی زیبا را به شهر بدهند.

پارک ملی پمبروکشیر

پارک ملی پمبروکشیر یک پارک ملی ساحلی زیبا در جنوب شرقی ولز است که مساحت حدودی آن 582 کیلومتر مربع است. این پارک ملی شامل ساحل پمروکشیر و جزایر و مرداب‌های آن است. این سواحل صخره‌ای خانه پرندگان آبی بسیاری هستند. پمبروکشیر برای افرادی که به تماشای پرندگان و صخره‌نوردی علاقه‌مند هستند، حکم بهشت را دارد.

آشیانه قایق دیلن تامس

آشیانه قایق دیلن تامس نام خانه‌ای است در لارن که شاعر معروف، دیلن تامس بین سال‌های ۱۹۴۹ تا ۱۹۵۳، یعنی ۴ سال پایانی عمرش را به همراه خانواده‌اش در آن زندگی کرد. تامس در آشیانه قایق بیشترین کارهای اساسی خود را نوشت که از آن جمله می‌توان «بر حذر باش از آرام خزیدن در آن شب فریبنده» و «بر فراز تپه سنت جان» را نام برد. امروزه آشیانه قایق دیلن به عنوان موزه برای عموم قابل بازدید است و شامل یادگارهای تامس و برخی اثاثیه او مانند میز تحریرش می‌شود. در کنار خانه اتاقک نویسندگی تامس قرار دارد که او بیشتر اوقات خود را در آن می‌گذارند.

قلعه پنرین

قلعه پنرین، قصری کوچک و زیبا است که قدمت آن را قرن نوزدهم میلادی تخمین می‌زنند. این قلعه زیبا از لحاظ موقعیت، بین تنگه منا و اسنودیا قرار دارد. معماری قلعه پنرین شباهت زیادی به قلعه نورمن‌ها دارد. این قلعه در ابتدا بخشی از یک قصر قرون‌وسطایی بوده است.

قلعه پنرین کشور ولز

چیزهای جالبی که باید درباره ولز بدانید.

  1. ولز در کل جهان بیش‌ترین تعداد قلعه را نسبت به وسعت خود دارد. دومین قلعه بزرگ اروپا نیز در این کشور است.
  2. دومین نام طولانی مکان به یک روستا در ولز تعلق دارد. نام لاتین این روستا از 58 حرف تشکیل شده است!
  3. کوه اورست به نام سر جرج اورست از کشور ولز نام‌گذاری شده است. او اولین نقشه‌بردار هیمالیا بود.
  4. آبشارهای سوالو در ولز با ارتفاع 42 متر، بیش‌ترین آمار بازدید از آبشار را در کل پادشاهی انگلستان به خود اختصاص داده‌اند.
  5. غار «دان ار اگف» عمیق‌ترین غار بریتانیای کبیر است که عمق آن به 308 متر می‌رسد. این غار سومین شبکه طولانی در انگلستان است.
  6. پل معلق «مِنای» در ولز، اولین پل معلق جاده‌ای در جهان است. این پل در سال 1826 ساخته شد که در زمان خود طولانی‌ترین پل جهان بود؛ طول این پل به 386 متر می‌رسد.
  7. بیل فراست یک مخترع در ولز بود که احتمال می‌رود هشت سال قبل از برادران رایت پرواز کرده باشد، او در سال 1895 یک ماشین پرواز طراحی کرد و همین اختراع باعث شد که زندگی او با تصادف با یک درخت به پایان برسد.
  8. یک چاه غنی از گوگرد در منطقه پویز ولز وجود دارد. یک تاریخ‌شناس به نام تئوفیلوس ایوانز در نوشته‌های خود در مورد شفابخش بودن آب این چاه سخن گفته است.
  9. خاندان سلطنتی انگلیس همیشه در مراسم‌ عروسی خود از طلای کشور ولز استفاده می‌کنند. این سنت قدیمی تا ازدواج شاهزاده هری و مگان مارکل در سال 2018 ادامه داشته است.
  10. جمعیت کشور ولز حدود 3.1 میلیون است. خوب است بدانید تعداد گوسفندهای این کشور به بیش از 10 میلیون می‌رسد! به همین دلیل اقتصاد این کشور وابستگی زیادی به پرورش گوسفند دارد.
  11. پایتخت ولز جوان‌ترین پایتخت در تمام اروپا است. این شهر در سال 1955 پایتخت ولز نام گرفت.

سخن آخر
کشورهای زیادی در دنیا هستند که در دل خود دنیایی از ماجرا، فرهنگ، تاریخ، جاذبه‌های دیدنی و غیره را دارند. ولز نیز از این دسته کشورها به شمار می‌رود. در این مطلب از همیشه سفر سعی داشتیم بسیاری از ویژگی‌ها، حقایق و آمار جالب مربوط به ولز را برای شما شرح دهیم. اگر نکته خاصی در مورد کشور ولز شنیده یا تجربه سفر به این کشور را داشته‌اید، می‌توانید آن را از طریق قسمت نظرات با سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

برگشت به منو